Test Site Rotterdam

Het internationale Curator Team werkt sinds 2009 samen met lokale partijen in Rotterdam, São Paulo en Istanbul aan actuele stedelijke opgaven. Open en nieuwe allianties tussen stedenbouwers, wetenschappers, bedrijven, ontwikkelaars en lokale besturen vormen de drijvende kracht achter deze Test Sites. Tijdens de 5e IABR: Making City worden ze gepresenteerd aan publiek. Het doel is om na afloop van de 5e editie de concrete oplossingen daadwerkelijk te realiseren.

De opgave in Rotterdam Central District
In Rotterdam staat net als in de rest van Nederland een groot aantal vierkante meters kantoorruimte leeg. Maar in tegenstelling tot in andere steden bevindt deze leegstand zich vooral in het centrum van de stad. In het gebied tussen Centraal Station, Weena en Pompenburg, oftewel Rotterdam Central District, bevindt zich 100.000 m2 ongebruikte ruimte. Dat is de oppervlakte van zo’n 1200 woningen. De leegstand leidt tot minder levendigheid, minder winkels, minder mensen, minder sfeer, minder lokale economie, minder ontmoetingen: kortom alles wat een stad maakt. Tegelijkertijd is er in de stad dringende behoefte aan kleinere woon- en werkeenheden en verdichting van het programma. De uitdaging is om dit stadsdeel zodanig te transformeren dat het weer een levendig onderdeel van de stad wordt.

Test Site RotterdamTest Site Rotterdam is een project van de IABR en het architectenbureau ZUS. Het is gericht op Rotterdam Central District. De levendigheid moet weer terugkeren in dit stadsdeel. In de huidige markteconomie is het onduidelijk wanneer dit zal gebeuren. Op Test Site Rotterdam wordt geëxperimenteerd met strategieën om het hart van de stad te ontwikkelen via alternatieve vormen van financiering, planningsprocessen en ontwerpinstrumenten. Projecten zijn onder andere de Daktuinen, Park Pompenburg en de Luchtsingel, een crowdfunded voetgangersverbinding van CS naar de Hofbogen. Test Site Rotterdam loopt tot en met 2014 en is één van de platforms waarop de 6e IABR wordt ontwikkeld.

 


I / We / You Make Rotterdam
Onder de titel I / We / You Make Rotterdam initieert ZUS een aantal projecten om samen met burgers en ondernemers van Rotterdam de stad te ontwikkelen. Het eerste project van I / We / You Make Rotterdam is de Luchtsingel, een tijdelijke voetgangersbrug tussen het Centraal Station, Pompenburg en de Hofbogen. Via crowdfunding bouwen Rotterdammers mee aan deze nieuwe verbinding in de stad. Deelnemers betalen een bijdrage in ruil voor naamsvermelding op een plank, element of brugdeel. Met de opbrengst wordt de realisatie van de Luchtsingel gefinancierd. In maart 2012  is de bouw al gestart. - Meer informatie over I / We / You Make Rotterdam in het programmaoverzicht.


> Volg I / We / You Make Rotterdam via www.imakerotterdam.nl.

Credits

local curator
Elma van Boxel en Kristian Koreman (leden Curator Team 5e IABR: Making City en oprichters van ZUS)
betrokken partijen
Stakeholders in het gebied (Vereniging RCD, Bureau Binnenstad Gemeente Rotterdam, Stadsontwikkeling Rotterdam, Hofbogen Project Office), culturele instellingen (Motel Mozaïque, Rotterdam Climate Initiative, Rotterdam Festivals) en onderwijsinstellingen (Technische Universiteit Delft, Erasmus Universiteit, Willem de Kooning Academie, University of Michigan) en ontwerp bureau N H D M.

Test Site Rotterdam is mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.