18.06.12

Debat: Olympic Cities - Nederland als Game Changer

Locatie: Nederlands Architectuurinstituut (auditorium), Rotterdam

Welke wereldwijde maatschappelijke ontwikkelingen zijn er te verwachten richting 2028, wat is de positie van Nederland daarbij, en wat kan de organisatie van de Olympische Spelen daarin betekenen? Deze vragen staan centraal op 18 juni tijdens een boekpresentatie en debat over de manier waarop Nederland zich kan profileren voor de organisatie van de Spelen.

Architectenbureau XML presenteert op 18 juni in het NAi het boek ‘Olympic Cities: The Netherlands as Game Changer’, een internationaal vergelijkend onderzoek naar Olympische kandidaturen. Dit onderzoek is tot stand gekomen in het kader van de 5e IABR: Making City, in opdracht van het Atelier Making Projects en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en in samenwerking met diverse betrokkenen bij het Olympisch Plan.

Aan de hand van de (mogelijke) kandidaturen van Madrid (2020), Istanbul (2020), Doha (2020), Tokyo (2020), Zuid-Afrika (2024) en Nederland (2028) zijn in het onderzoek de verhalen vergeleken waarmee de verschillende steden en landen proberen de Spelen binnen te halen, is gekeken naar de ruimtelijke concepten en naar het krachtenveld waarin de respectievelijke bids worden ontwikkeld. Het XML onderzoek plaatst zo de Nederlandse Olympische inspanningen in een internationaal perspectief. Vervolgens heeft XML een aantal scenario’s ontwikkeld waarin de belangrijkste conclusies van het onderzoek vertaald worden naar de Nederlandse situatie. Steeds vertrekkend vanuit een specifiek narratief, laten deze vergezichten een model voor de Spelen zien dat uitgaat van (globale) megatrends op de lange termijn en de manier waarop de Nederlandse Spelen een reactie daarop zouden kunnen zijn.

Na de presentatie volgt een debat over Nederland als Game Changer met personen vanuit de sport, creatieve sector, wetenschap, bedrijfsleven en overheid. 

Tijd: 20.00 uur (zaal open en koffie: 19.30 uur)
Voertaal: Nederlands
Toegang: Gratis
Aanmelden: per mail via Barbara Vinkestein (directie RO, Ministerie van Infrastructuur en Milieu) barbara.vinkestein@minienm.nl onder vermelding van uw naam, organisatie en de titel van het debat.