24.04.12

Succesvol openingsweekend 5e IABR: Making City

Foto: Michelle Muus

Het openingsweekend van de 5e IABR: Making City trok ruim 7.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Ondanks het wisselvallige weer genoten gasten én algemeen publiek binnen én buiten van een avontuurlijk programma van tentoonstellingen en events. 
In totaal werden zes tentoonstellingen geopend, vijf in Rotterdam en één in Almere. Daarnaast werd een internationale Urban Summit gehouden en werd de Smart Cities Biennale Award uitgereikt. 

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb spraken afgelopen donderdag tijdens de officiële opening van de 5e IABR een duizendtal gasten toe. Beiden benadrukten de noodzaak tot het sluiten van nieuwe en onverwachte allianties bij het maken van stad, en onderstreepten zo het belang van de activiteiten en het programma van de IABR. Symbolisch daarvoor én bijzonder was de aanwezigheid van de burgemeester en alle gemeenteraadsleden van Arnavutköy, de deelgemeente van Istanbul waarmee de IABR nauw samen werkt.

Een groot gedeelte van het gezelschap vond daarna zijn weg naar het Schieblock voor de opening van de Test Site Rotterdam door de Rotterdamse wethouder Antoinette Laan. Daar sloten nog veel meer Rotterdammers aan, nieuwsgierig naar de activiteiten in dit gebied, de officiële opening van de Luchtsingel en van de tentoonstellingen I / We / You Make Rotterdam, Making Douala 2007-2013 en Design as Politics.

Na de besloten Urban Summit werd op vrijdagavond in aanwezigheid van een zaal vol met studenten en staf van 23 architectuurscholen van over de hele wereld de Smart Cities Biennale Award uitgereikt aan studenten van de Tohoku Universiteit in Japan en van de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw in Tilburg.

Op zaterdagmiddag opende burgemeester Annemarie Jorritsma, in aanwezigheid van  honderden gasten, de IABR-tentoonstelling Making Almere in de Citymall van Almere. 

Er vonden op verschillende plekken lezingen en boekpresentaties plaats, en de VPRO radio zond live uit, op donderdag vanaf de opening en op zondag vanuit het Rotterdamse Katendrecht.

Het hele weekend bruiste het in Rotterdam zo van de architectuur. Ook het nieuwe architectuurfestival ZigZagCity bood het publiek activiteiten in de publieke ruimte terwijl het muziekfestival Motel Mozaïque in zijn programma aansloot bij de 5e IABR, met name op de oostvleugel van de Test Site waar de gezamenlijke programma’s voor grote drukte zorgden in de Mini Mall in Hofbogen. 


Lees meer:
> Drukbezochte persvoorbezichtiging | Journalisten uit alle delen van de wereld reisden gisterochtend af naar Rotterdam voor de persvoorbezichtiging van de 5e IABR: Making City
> Feestelijke opening 5e IABR: Making City | Onder grote belangstelling is gisteravond de 5e IABR: Making City feestelijk van start gegaan in Rotterdam…
> Levendig debat tijdens Urban Summit | Vrijdag 20 april kwamen ruim honderd internationale ‘stadmakers’ samen in het kader van de 5e IABR: Making City in Rotterdam…
> And the winner is… | Vrijdagavond 20 april werd de Smart Cities Biennale Award uitgereikt in het NAi… 
> Wie maken de stad? | In het centrum van Almere Stad is zaterdag 21 april de architectuurmanifestatie ‘Making Almere’, een onderdeel van de 5e IABR: Making City, van start gegaan…