12.08.12

Toine Klaassen: Intensive Care Hofbogen

Foto: Rolf Versteegh

Locatie: Test Site Rotterdam, Luchtsingel

Sculpture International Rotterdam (SIR) organiseert, op het podium van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, het SIR Zomerprogramma met performances, lezingen en rondleidingen over en langs de vijftig Rotterdamse openbare kunstwerken. 

De Rotterdamse kunstenaar Toine Klaassen zal in nauwe samenwerking met theatermaakster Lin Klaassen-Zwamborn en filmmaker Rolf Versteegh een performance geven die wellicht een dag duurt. De performance verhoudt zich tot de situatie van de Hofbogen op dat moment: een intensive care voor de Luchtsingel met alle benodigde materiaal dat voor deze operatie nodig is. Klaassen wil tot op het moment van toeslaan alles in het ongewisse laten en zich grondig voorbereiden op wat hij op het moment van treffen met de stad tegenkomt: “zodat het eventuele mogelijke waar ik me op voorbereid kan worden gemengd met wat er zich in het moment aandient”.

Dit zou een Klaassen-scenario kunnen zijn: 

Er is een hele nette dame ‘de meeuwenmevrouw’ op of onder de Luchtbrug die haar veel te grote hond uitlaat die meer op een wolf lijkt (dat is Toine Klaassen). Het blijkt te gaan om een stiekeme inzegening van het gebied met het ‘heilige’ meer dan honderd jaar oude bronwater uit zijn oude kloosteratelier onder de koepelgewelven van Cucosa aan de raampoortstraat. (waar naar verluidt de oudste echte hollandiaan-sjamaan huist die wateren op geheimzinnige wijze wijdt en mengt). Er is een vrouw die helemaal bedekt is met honing en een laag cacaopoeder. De dutchbushman zet dit luister bij door op de achtergrond te spelen op zijn ‘unorganized unauthorized oerdrumstel’ van oude pannen.

Test Site Rotterdam, Luchtsingel, Schiekade 189
Zondag 12 augustus vanaf 12.00 tot circa 23.00 uur