15.04.12

Nieuwkomers (VPRO)

Ned 2 - 19.30 uur

Immigratie was in de vorige eeuw een belangrijk thema en is ook in deze eeuw een terugkerend onderwerp. Wat betekent het om van het ene naar het andere land te vertrekken? Wat gebeurt er met thuis? Hoe gastvrij is dat nieuwe land? Wat zijn je verwachtingen? Je dromen?

Antwerpen
In aflevering twee spreekt Wim Brands met Chika Unigwe, een Belgische schrijfster van Nigeriaanse afkomst. Haar bij de Bezige Bij verschenen roman 'Fata morgana' is de leidraad van deze aflevering. In het boek worden de levens van Nigeriaanse prostituees in Antwerpen beschreven. In Europa ontdekte Unigwe een Afrika dat zij in Nigeria niet kende. Of zoals een Nigeriaanse prostituee het in de reportage zegt: 'Mijn vader heeft me verkocht, maar ik kwam wel in Europa terecht'. Zelf woont Chika Unigwe in Turnhout, een stad even ten oosten van Antwerpen.


Deze TV uitzending is onderdeel van het VPRO programma 'Leve de Stad' (14-23 april), georganiseerd in samenwerking met de IABR. Kijk voor meer informatie op www.vpro.nl/levedestad.