12.10.11

Oproep aan Rotterdammers: Maak Rotterdam

De 5e IABR: Making City en architectenbureau ZUS lanceerden op 11 oktober het eerste project van ‘I Make Rotterdam’.


Om onze steden in de toekomst leefbaar te houden, moeten zij op een andere manier bedacht, ontworpen en bestuurd worden dan nu het geval is. Dat bepleit de 5e IABR: Making City. In dat kader pakt architectenbureau ZUS het Central District Rotterdam aan. Dit is het gebied tussen Centraal Station, Weena en Pompenburg. Onder het motto ‘I Make Rotterdam’ roept ZUS Rotterdammers op om zelf bij te dragen aan het ontwikkelen van hun stad. Op dinsdag 11 oktober lanceerde ZUS tijdens een drukbezochte IABR-lezing het eerste plan van ‘I Make Rotterdam’: de Luchtsingel. Deze tijdelijke voetgangersbrug tussen CS en de Hofbogen zal zorgen voor vrij voetgangersverkeer tussen Centrum en Noord en zal gefinancierd moeten worden via crowdfunding. Geïnteresseerden kunnen bijdragen via www.imakerotterdam.nl.


Spreker Alexandros Washburn (hoofd urban planning uit New York) en Alexandra van Huffelen (Rotterdamse wethouder) kochten de eerste twee planken van de Luchtsingel.


Brug over het Hofplein
Het gebied rond het Hofplein was ooit een bruisend stadscentrum, maar wordt nu gedomineerd door leegte en voorbijrazende auto’s. ZUS wil hier binnen enkele maanden weer een levendig voetgangersgebied van maken. In tijden van crisis zijn hiervoor wel nieuwe manieren van financiering nodig. Crowdfunding in dit geval. Inwoners van Rotterdam, maar ook bedrijven kunnen meebouwen aan dit project door planken te kopen voor deze brug. De brug is een van de initiatieven van ZUS die binnen korte tijd op low-budget manier het Central District tot kwalitatief hoogstaande verblijfsruimte moeten transformeren. ‘I Make Rotterdam’ houdt niet op te bestaan wanneer de manifestatie van de 5e IABR: Making City eindigt, het project loopt door tot en met 2014.


I Make Rotterdam
ZUS verkent met dit project nieuwe mogelijkheden om burgers actief te betrekken bij het maken van de stad. De wijze waarop burgers invloed uitoefenen verandert snel door de opkomst van digitale tools in de ruimtelijke ordening. ‘I Make Rotterdam’ speelt hierop in door een platform te zijn voor particuliere initiatieven en crowdfunding. ZUS wil een impuls aan de stad geven en wel zo dat iedereen kan meedoen; een winkel beginnen, een concert organiseren, een restaurant openen of een huis bouwen.


Meer informatie: www.imakerotterdam.nl.