22.04.12

Bureau Buitenland over São Paulo (VPRO)

Radio 1 - 19.00 uur

Leve de Stad São Paulo
São Paulo is booming. Al sinds de jaren negentig barst de stad uit zijn voegen. De nieuwe middenklasse wil betere huisvesting dan de geïmproviseerde huizen in favelas, en het verkeer in de stad zit al jaren op slot. São Paulo bouwt dan ook al sinds jaren aan een rondweg die de stad moet ontsluiten en probeert op alle manieren huisvesting voor iedereen beschikbaar te maken.

Het stadsdeel Cabuçu de Cima ligt langs de nog af te bouwen rondweg en in het uiterste noorden van São Paulo, tegen de flanken van het oerbos Serra da Cantareira. Deze wijk moet de aankomende jaren grondig worden opgeknapt, zodat straks niet alleen meer de allerarmsten hier wonen, maar ook bedrijven zich er willen vestigen. En belangrijk is dat de rondweg niet zorgt voor nog meer illegale bebouwing verder het natuurgebied in. Het Nederlandse ontwerpbureau Fabric is door de IABR gevraagd om ideeën te verzinnen voor vernieuwing van deze wijk. Het doel is de buurt zo te transformeren dat de stadsjungle van São Paulo niet ongereguleerd verder woekert in het aangrenzende natuurgebied. 


Deze radio uitzending is onderdeel van het VPRO programma 'Leve de Stad' (14-23 april), georganiseerd in samenwerking met de IABR. Kijk voor meer informatie op www.vpro.nl/levedestad.