22.04.12

Nieuwkomers (VPRO)

Ned 2 - 19.30 uur

Immigratie was in de vorige eeuw een belangrijk thema en is ook in deze eeuw een terugkerend onderwerp. Wat betekent het om van het ene naar het andere land te vertrekken? Wat gebeurt er met thuis? Hoe gastvrij is dat nieuwe land? Wat zijn je verwachtingen? Je dromen?

Kreuzberg, Berlijn
De derde aflevering van Nieuwkomers gaat over 'We gaan als het donker wordt' van Sherko Fatah, die in 1964 in Berlijn werd geboren. Hij groeide op in de voormalige DDR als zoon van een Koerdische immigrant en verhuisde in 1975 naar West-Duitsland. In Berlijn studeerde hij filosofie en kunstgeschiedenis. We gaan als het donker wordt was zijn doorbraak. Het boek gaat over een Koerdische jongen die in Berlijn ten prooi valt aan de verlokkingen van het fundamentalisme. Simpelweg omdat het een mogelijkheid is om te ontsnappen aan de eenzaamheid die zijn leven in de grote stad kenmerkt. Hoe gevaarlijk kan de grote stad zijn voor een immigrant?


Deze TV uitzending is onderdeel van het VPRO programma 'Leve de Stad' (14-23 april), georganiseerd in samenwerking met de IABR. Kijk voor meer informatie op www.vpro.nl/levedestad.