08.11.11

Lezing: ‘La Défense Seine Arche’

PARIJS

Als afsluiting van de reeks najaarslezingen zal Christophe Vénien, directeur directoraat stedelijke strategie EPADESA spreken over een van Parijs' meest iconische ontwikkelingen: La Défense Seine Arche.


In 2006 lanceerde Nicolas Sarkozy een groot plan voor de vernieuwing van het district La Défense. Een gebied met een uitzonderlijke concentratie van economische macht, de zetel van de grootste bedrijven in de CAC 40. Sinds de ontwikkeling van het gebied in 1958 heeft het een aparte status, belichaamd door de semi-openbare instelling EPADESA. Binnen het kader van EPADESA worden o.a. wetten, belastingen, stedelijke planning afgestemd om grote multinationals te faciliteren.


Vénien zal spreken over de taak om de nieuwe stedelijke ontwikkeling van het 560 hectare beslaande gebied ‘La Defense Seine Arche’ te plannen en te ontwikkelen. Door de centrale ligging in het westen van Parijs wordt het gebied ingezet om de omliggende, individuele projecten met elkaar te verbinden. Echter, de verschillende infrastructurele structuren die aanwezig zijn, maken van het gebied een lappendeken van geïsoleerde stukken land. Dit levert tegelijkertijd een unieke en herkenbare topografie op. De belangrijkste doelstelling van het project is een dusdanige visie voor het gebied te ontwikkelen dat deze aan de ene kant rekening houdt met de unieke eigenschappen van het gebied en aan de andere kant de verbindende potentie en strategische positie van het gebied optimaal benut.


Sprekers
Christophe Vénien, Directeur Directoraat Stedelijke Strategie, La Défense Seine Arche
Colombe de Lastours, Projectleider Stedenbouwkundige studies, Directoraat Stedelijke Strategie, La Défense Seine Arche


Moderator 
Joachim Declerck,  Directie Architecture Workroom Brussel, en mede-curator van de 5e IABR: Making City


Locatie: de Dépendance, Schieblock, Schiekade 189 Rotterdam
Datum: 8 november 2011
Aanvangstijd: 20.00 uur
Toegang: € 5,- te betalen bij de ingang
Voertaal: Engels
Reserveren: events@iabr.nl (reserveren aanbevolen)