PERSBERICHT - Making Almere: wie maakt de stad?

Homeruskwartier, Almere Poort

Wie maakt de stad Almere? Dat is de centrale vraag tijdens de Architectuurmanifestatie Making Almere die van 21 april tot en met 29 juli 2012 in het stadshart van Almere plaats vindt. Making Almere is onderdeel van de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam: Making City

Vanwege haar ambities om meer ruimte te geven aan nieuwe vormen van gebiedsontwikkeling en de plannen voor vergaande deregulering is Almere gevraagd een bijdrage te leveren aan de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) die deze editie in het teken staat van 'stad maken'.

Een element uit de opgaven in Almere zal in de centrale tentoonstelling van de IABR in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) gepresenteerd worden. Het is de uitkomst van een onderzoek naar de doelstelling van 100.000 banen in Almere. Almere heeft - wil het zich tot 'volledige stad' ontwikkelen - sterk behoefte aan economie en aan een eigen arbeidsmarkt. Het onderzoek dat uitgevoerd wordt door het bureau Zandbelt & Van den Berg m.m.v. Go West houdt rekening met het feit dat in Almere en Flevoland ruimte is voor experiment en nieuwe ondernemingen. De resultaten van het onderzoek vinden ook hun weg naar de satelliettentoonstelling in Almere zelf: Making Almere. Hier komen echter nog veel meer aspecten aan de orde.

De jongste stad van Nederland laat zien wat 'stad maken' is. Vanaf de tekentafels in 1976 tot aan de recente wijken die door de bewoners zelf worden gebouwd. Van 21 april tot 29 juli 2012 is de Making Almere gevestigd in een winkel in City Mall Almere in het centrum van de stad. Een winkel waarin de bezoeker niks koopt, maar wel wat krijgt. Een doe-winkel waar men zelf aan de slag kan met de stad van de toekomst. Er is immers nog veel stad te maken. 

Architectuurmanifestatie Making Almere
Making Almere bevindt zich in het winkelhart van de stad en is dan ook zelf als winkel ingericht. De tentoonstelling brengt op een verrassende en toegankelijke manier de ommezwaai - van de door bestuurders en ontwerpers ingerichte stad naar een stad gemaakt door vele mensen - in beeld en werpt een blik in de toekomst van Almere

Daarnaast worden bezoekers uitgedaagd om ter plekke mee te denken, te ontwerpen en bij te dragen plannen aan de verdere ontwikkeling van de stad. Dit bijvoorbeeld door bij te dragen aan Gaming Oosterwold, een spel over het nog te ontwikkelen gebied Oosterwold in Almere Hout. Tijdens Making Almere wordt daadwerkelijk aan het Almere van de toekomst gebouwd. Daarmee is het een tentoonstelling die voortdurend verandert. 
Tijdens Making Almere zullen ook veel verschillende presentaties, debatten en andere publieksbijeenkomsten over het maken van de stad georganiseerd worden.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk en leuk en leerzaam voor alle leeftijden. 

De stad als tentoonstelling
Almere kent heel veel speciale architectuur en een bijzondere geschiedenis van (een nieuwe) stad maken. Veel gebouwen en plekken demonstreren dat en zijn het waard om te bezoeken. Gedurende de veertien weken van Making Almere staat elke week één gebouw, wijk of plek in de stad op een ludieke in de spotlight. Daarbij staat telkens de vraag: 'wie maakt de stad?' centraal. 

Met een speciaal voor Making Almere ontwikkelde smartphone applicatie (gratis te downloaden) of een handzame catalogus kan de bezoeker de stad verkennen. Elke zaterdag zijn er rondleidingen onder begeleiding van gespecialiseerde gidsen. 

Architectuurmanifestatie Making Almere
Van 21 april tot en met 29 juli 2012
Toegang is gratis.
Adres: Belfort 13, Almere 
Voor het volledige programma, locatie, route en openingstijden: www.makingalmere.nl (omstreeks maart 2012 online).


Making Almere is onderdeel van de 5e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam en wordt mogelijk gemaakt door het Rijk-regio programma RRAAM, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Almere en Almere City Marketing (ACM)
Het International New Town Institute (INTI) is curator van Making Almere.