DakAkker Schieblock wint juryprijs Green Building Award 2012

(c) Ossip van Duivenbode

Donderdag 13 september zijn de winnaars van de eerste Green Building Awards bekend gemaakt. Ook de DakAkker op het Schieblock in Rotterdam viel in de prijzen. De DakAkker is een initiatief van ZUS [Zones Urbaines Sensibles], tot stand gekomen in samenwerking met het Stadsinitiatief van de gemeente Rotterdam, Binder Groenprojecten en het Rotterdams Milieucentrum op het podium van de 5e IABR.


Green Building Award

Uit de vijftien door publiek genomineerde projecten koos de jury drie winnaars: het hoofdkantoor van de BP Raffinaderij in Rotterdam (GROUP A), Kinderdagverblijf Catalpa in Diemen (DMV Architecten) en Standing Garden in Arnhem (Nexit Architecten i.s.m. Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur). Het groen filterdak in Berkel-Enschot (Équipe Amsterdam) ontving een eervolle vermelding. 

Ook reikte de jury nog een ‘green card’ uit, een speciale vermelding voor een project dat niet bij de vijftien genomineerden is geëindigd. Deze werd toegekend aan de DakAkker op het Schieblock in Rotterdam, een project van ZUS.


Jury: ‘Dit project is zowel technisch als maatschappelijk een perfecte illustratie van het belang van urban roof farming. Daarnaast heeft het project veel positieve PR opgeleverd voor de sector.’


DakAkker Schieblock

De DakAkker is een onderdeel van Test Site Rotterdam –één van de drie Test Sites van de 5de IABR– en mede gefinancierd door het Rotterdamse Stadsinitiatief. Het project is gerealiseerd in  nauwe samenwerking met Binder Groenprojecten, die verantwoordelijk was voor de aanleg, en de gemeente Rotterdam, die met haar stimulerende groene daken beleid groene daken mogelijk maakt. Sinds april 2012 is de eerste dakmoestuin van Nederland een feit, de groenten worden op de 7e verdieping van het Schieblock verbouwd en geoogst door het Rotterdams Milieucentrum en enthousiaste vrijwilligers. Restaurants uit de directe omgeving gebruiken deze duurzame producten als ingrediënten voor hun gerechten.


De samenwerking tussen ZUS en de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam wordt voortgezet. Tijdens de 6e IABR, in 2014, die over stad en natuur gaat, zal een nieuw stadspark worden geopend.


De Green Building Award, een initiatief van vakblad Dak&Gevel Groen, is een prijs voor de meest

bijzondere en innovatieve daktuin of groene gevel. De jury stond onder leiding van Elco Brinkman

(voorzitter Bouwend Nederland).Noot voor de redactie

Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Rinske Brand via pers@brandcommunicatie.nl, 010 43 33 500 of 06 21 27 46 61