Smart Cities - Parallel Cases 2

Tar Creek Supergrid - Amy Norris, Clint Langevin, Toronto

20.04.12 - 30.09.12

Locatie: Nederlands Architectuurinstituut (zaal 3), Rotterdam

Slimme steden creëren meer banen, zijn schoner, flexibeler, efficiënter en veiliger. Ze dragen bij aan een duurzame wereld, ook in sociaal en economisch opzicht. De tentoonstelling ‘Smart Cities - Parallel Cases 2’ toont 23 projecten die de stad slimmer moeten maken. 

De 23 projecten in ‘Smart Cities - Parallel Cases 2’ komen van studenten van over de hele wereld en tonen hun visie op het maken van de stad. De nadruk ligt op ontwerp- en onderzoeksprojecten, waaraan ook disciplines buiten de architectuur en stedenbouw een bijdrage leveren. De tentoonstelling toont niet alleen het werk van de jongste generatie ontwerpers, ook de tentoonstelling zelf is een ontwerp van hen. Studenten ruimtelijk en grafisch ontwerp van de Willem de Kooning Academie (WdKA) in Rotterdam zetten de eigentijdse ontwerpen in een passend decor.

De projecten in de tentoonstelling laten de interesse van de jonge ontwerpers voor bestaande steden en landschappen zien. In het project Tar Creek Supergrid van de Universiteit van Toronto, bijvoorbeeld, staat hergebruik centraal. Een enorm gebied, geruïneerd door oliewinning, krijgt een nieuwe functie als centrum voor duurzame energie. Een superstructuur met een dak van zonnecellen staat op hoge kolommen, zodat het landschap eronder de kans krijgt zich te herstellen. Op de structuur, gemaakt uit restanten van lokale rots, zijn woningen en wegen gebouwd. Behalve slim gebruik te maken van nieuwe technologieën, toont dit project aan dat de jongste generatie zoekt naar oplossingen voor maatschappelijke dilemma’s.


Credits

Parallel Cases - Smart Cities 2 is een project van Academie van Bouwkunst Amsterdam, Artez Academie van Bouwkunst Arnhem, Academie van Bouwkunst Groningen, Academie van Bouwkunst Maastricht, Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg, Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Parallel Cases - Smart Cities 2 is gerealiseerd met de financiële steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur, IABR, Academie van Bouwkunst Amsterdam, Artez Academie van Bouwkunst Arnhem, Academie van Bouwkunst Groningen, Academie van Bouwkunst Maastricht, Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg, Rotterdamse Academie van Bouwkunst.