Test Site Rotterdam

20.04.12 - 19.08.12

Locatie: Schieblock en omgeving, Rotterdam

In het kader van Making City steekt architectenbureau ZUS de handen uit de mouwen in het Central District Rotterdam – het gebied tussen Centraal Station, Weena en Pompenburg. ZUS roept Rotterdammers op om zelf bij te dragen aan het ontwikkelen van hun stad. 

Test Site Rotterdam is een meerjarig project van de IABR en het architectenbureau ZUS en loopt tot 2014. Tijdens de 5e IABR: Making City worden de activiteiten in Rotterdam Central District geïntensiveerd. Met verschillende ingrepen wil ZUS op een betaalbare en proactieve manier de kwaliteit van het gebied verbeteren. Met de Luchtsingel, een dakakker, pop-up stores en andere initiatieven moet de levendigheid weer terugkeren in dit stadsdeel. 

Test Site Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.


Test Site Experience

Tentoonstelling 'Grand Prix du Sud' (RiverClub Gallery)

06.07.12 - 27.07.12
De 'Grand Prix du Sud' is een nieuwe, jaarlijks terugkerende prijsvraag voor het beste stedelijke idee voor Rotterdam-Zuid. Elk ingediend idee wordt onderdeel van een groeiende tentoonstelling en zal gaan reizen door de stad. In de RiverClub Gallery (6 t/m 27 juli) laat de tentoonstelling de 100 beste ideeën van dat moment zien op een landschap van 100 gelijke sokkels. Lees meer op www.stedelinks010.nl.

Tentoonstelling 'Design as Politics' (Mini Mall)

20.04.12 - 07.07.12
Studentenprojecten tonen de keerzijde van hedendaagse stadsontwikkeling maar gaan ook uit van het geloof dat architectuur en stedenbouw politieke oplossingen kunnen bieden. > Lees meer

Tourcafé (espressobar Lungo)

30.06.12 - 22.07.12
Tijdens de Tour de France (van 30 juni t/m 22 juli) wordt espressobar Lungo (Delftseplein 39) omgedoopt tot een artistiek wielerwalhalla. Bezoekers van het Tourcafé kunnen elke etappe van Le Tour dagelijks vanaf 15.00 uur live volgen op een groot projectiescherm in het café. Na de etappe wordt er uiteraard gezorgd voor entertainment. Samen met genodigden wordt er nagepraat over de dagetappe, de heroïek van La Grande Boucle en hun passie voor de wielersport en Rotterdam. Op verschillende dagen is er livemuziek en een Tourquiz waar iedereen aan mee kan doen. Lees meer op www.tourcafe.nl.

Milk Bar (RiverClub Gallery)

Open vanaf 29.06.12
De unieke Milk Bar opende afgelopen vrijdag haar deuren tegenover het Schieblock in de RiverClub Gallery (Delftsestraat 6) in Rotterdam. Deze pop-up bar biedt gedurende de hele zomer een grote variatie aan snelle gezonde melkdranken zoals smoothies, melk en yoghurt gemaakt van lokale, verse ingrediënten. Naast het verstrekken van fun & heatlhy drankjes heeft de bar vooral als doel het brengen van een levendige sfeer in een verwaarloosd deel van de stad. Lees meer op themilkbar.nl.

Luchtsingel

De Luchtsingel is een tijdelijke houten voetgangersburg die Rotterdam Centrum verbindt met Noord. Het is een initiatief van architectenbureau ZUS, in samenwerking met de IABR, die van Rotterdam Central District weer een bruisend stadscentrum wil maken. Het eerste deel van de Luchtsingel, volledig gefinancierd door middel van crowdfunding, prijkt inmiddels aan de gevel van het Schieblock. > Lees meer op www.imakerotterdam.nl

Think Tank (Schieblock)

Als onderdeel van de Test Site Rotterdam, presenteert de Think Tank projecten die ontwikkeld zijn door lokale stakeholders, culturele en onderwijsinstellingen, en ontwerppraktijken. Met deze projecten testen ze nieuwe modellen en instrumenten voor 'het maken van de stad'. De tentoonstelling omvat tekeningen en maquettes, maar ook interventies in de publieke ruimte van de Test Site.


De Test Site Think Tank biedt de mogelijkheid om nieuwe modellen en instrumenten te verkennen voor de stad. Hiervoor wordt de 'sabbatical detour' als methode ingezet. Buiten de conventies van de planning, initieert de Think Tank experimenteel onderzoek in het ontwerp. Dit leidt tot inspirerende alternatieven voor de huidige manier van planning. IABR deelnemers zijn Schieblock, Ecole Nationale Superieure d’Architecture de Versaille, TU Delft, The University of Michigan, Inside Royal Academy of Arts The Hague, The Fresh Foundation,  and N H D M / Nahyun Hwang + David Eugin Moon.


Dakakker (Schieblock)

Het is zover: de plannen van Codum en architectenbureau ZUS voor een dakakker bovenop het Schieblock worden werkelijkheid. Met hulp van dakboerin Annelies Kuipers groeit hier binnenkort groente en fruit en zoemen de bijen rondom hun korf. Tijdens de 5e IABR: Making City is de dakakker o.a. te bezoeken met de IABR Tours. > Lees meer op de IABR blog

Pop up stores (Schieblock)

Tijdens de 5e IABR: Making City zijn er in het Schieblock een aantal pop up stores. Ook kunt u voor een hapje of een drankje terecht bij de diverse pop-up restaurants (donderdag tot en met zondag, 12.00 - 20.00 uur).

Vrijdagmiddagkaffee (de Dépendance)

Tijdens de 5e IABR: Making City organiseert De Dépendance iedere vrijdagmiddag in een informele setting gesprekken en filmvertoningen. Het Vrijdagmiddagkaffee verleidt passanten en gebruikers van de Test Site Rotterdam de week met een biertje af te sluiten. Ondertussen krijgen ze verhalen over nieuwe manieren van stad maken voorgeschoteld. Aan de bar gaan verschillende gasten – zowel professionals als burgers, allen pioniers in de stad – in gesprek onder leiding van gastheren. 

De Vrijdagmiddagkaffees vinden elke vrijdag plaats van 20 april tot en met 17 augustus. Kijk in de agenda op deze website voor meer informatie. 

Urban Meetings (de Dépendance)

In een serie van zeven publieke gesprekken onder leiding van Elma van Boxel en Kristian Koreman (ZUS) presenteren betrokkenen bij de stad hun visie op ‘stad maken’. Deze Urban Meetings vinden plaats op een aantal dinsdagavonden tussen 22 mei en 14 augustus. Kijk in de agenda op deze website voor meer informatie.